Fogalomtár

Fontosabb fogalmak, amelykel honlapunkon találkozhat.

Adatgazda
Az ügyviteli, működési folyamatokhoz tartozó adatok kezeléséért felelős személy. Ő jogosult elbírálni az adott rendszerhez érkező jogosultság kérési igényeket is.
Dobozos szoftver
A piacon készen kapható szoftver. Azaz olyan, amit nem a mi (jelen esetben az Egyetem) speciális igényeinkre fejlesztettek ki, hanem egy általános célú, általános használatú termék.
Egyedi fejlesztésű szoftver
Külső fejlesztő cég által a megrendelő igényeire szabott, kimondottan neki fejlesztett (vagy átalakított) szoftver.
Saját fejlesztésű szoftver
Az Informatikai Főosztály munkatársai által fejlesztett, jellemzően belső használatra szánt szoftver.
MATE azonosító
A MATE informatikai rendszereiben használt egységes azonosító. Cél, hogy minden rendszert ugyanezzel a felhasználói névvel és a hozzá tartozó jelszóval tudjunk elérni. (Sajnos ezt még nem minden rendszer támogatja.) Munkavállalók esetében ez egy 3 betűből és 4 számból álló egyedi azonosító, hallgatók esetében pedig megegyezik a Neptun azonosítójukkal.
Telefonos PIN kód
Saját használatú 6 számjegyből álló kód. Lehetővé teszi, hogy a Gödöllői kampusz bármelyik telefonkészülékéről a jogosultságunknak megfelelő (belföldi vagy külföldi) telefonhívást kezdeményezzünk. A hívás díja nem a készülék helyének (azaz annak, akinek az irodájában a készülék található), hanem a kód tulajdonosának kerül kiszámlázásra. Létezik hivatalos és magáncélú használatra szánt változata is.