Közös és Saját meghajtó beállítása a tarhely.uni-mate.hu felületen

1. Jelentkezzen be a https://joker.uni-mate.hu oldalon a MATE azonosítójával és a webmail-en használt jelszavával és ellenőrizze jelszava érvényességét! Ha a jelszava lejárt, változtassa meg.

2. Jelentkezzen be a https://tarhely.uni-mate.hu oldalon a MATE azonosítójával és jelszavával. Kattintson a jobb felső sarokban a vezetéknevének kezdőbetűjét tartalmazó kör alakú ikonra, majd a Beállítások menüpontra.

[Tarhey]

3. Ezután kattintson bal oldalon a Külső tárolók menüpontra.

[Tarhey]

4. A következő lapon kell beállítani a közös és saját meghajtók csatlakoztatásához szükséges adatokat, a lenti képen látható módon.

[Tarhey]
[A teljes mérethez kattintson a képre!]

1. felcsatolt mappa neve

2. tároló becsatolásának módja

5. domain: szie.local

6. felhasználó név: MATE azonosító

7. joker-en beállított jelszó

3. kiszolgáló IP címe: 195.111.32.248

4. megosztás neve: kozos vagy sajat

8. saját meghajtó csatlakoztatása esetén a távoli mappa neve. Ennek felépítése: a MATE azonosító kezdőbetűje + \ + MATE azonosító (pl.: a\Abc123)

A beállítások megadása után a négyzettel jelölt pipára kattintva tudjuk kezdeményezni a közös és saját mappák csatlakoztatását. Amennyiben mindent jól adtunk meg a mappa neve mellett egy zöld körben fehér pipa jelzi a távoli mappák sikeres csatlakoztatását.

5. Ezután a bal felső sarokban lévő mappa ikonra kattintva tudunk visszatérni a Fájlok nézetéhez, ahol megtaláljuk az újonnan csatlakoztatott külső tárolókat.

[Tarhey]

6. A mappák neve melletti ikonon egy kis nyíl jelzi, hogy csatlakoztatott külső tárolót takar a mappa.

[Tarhey]

7. A tarhely.uni-mate.hu oldalon feltöltött és csatlakoztatott külső tartalmak elérhetők és felcsatolhatók az operációs rendszerben, mint hálózati meghajtó. Ehhez a következőket kell tenni: a bal alsó sarokban a Beállítások menü pontra kell kattintani, majd a megjelenő WebDAV linket kimásolni a mezőből. A mezőre egyszer kattintva a link automatikusan kijelölésre kerül, így a Ctrl+C billentyűkombinációval ki tudjuk másolni.

[Tarhey]

8. A kimásolt linket hálózati meghajtó csatlakoztatásához használjuk fel a következő szerint. Indítsuk el a fájlkezelőt, majd kattintsunk bal oldalt az „Ez a gép” ikonra, ezután fent a „Számítógép” ikonra végül a „Hálózati meghajtó csatlakoztatása” ikonra.

[Tarhey]

9. A megjelenő ablakban a „Mappa:” felirat melletti mezőbe illesszük be a kimásolt linket a Ctrl+V billentyűkombinációval. Ezután pipáljuk ki a „Bejelentkezéskor újracsatlakozás” és a „Csatlakozás különböző hitelesítési adatokkal” sorok előtti jelölőnégyzetet és kattintsunk a „Befejezés” gombra.

[Tarhey]

10. A megjelenő új ablakban adjuk meg a felhasználói nevet, MATE azonosító és a hozzá tartozó jelszót és jelöljük be a „Jegyezze meg a hitelesítő adataimat” jelölőnégyzetet végül kattintsunk az „OK” gombra.

[Tarhey]

11. Ha jól adtuk meg az adatokat akkor a tarhely.uni-mate.hu-n tárolt fájljainkat az újonnan megjelent hálózati meghajtón megtaláljuk.

[Tarhey]