Nagy méretű állományok küldése (Filesender)

Adatgazda Üzemeltetési rendszergazda Szabályzat Jogosultság szabályzat Jogosultság igénylés
Gál György Cseh Vendel
PDF
PDF
DOC

Az e-mail rendszer alapvetően kis méretű, jellemzően szöveges (esetleg egy-két képpel ellátott) levelek küldésére lett annak idején kitalálva. Nagy méretű állományok küldésére nem igazán alkalmas, a legtöbb levelező kliens nem is enged 1-2 MB-nál nagyobb állományt csatolni a levélhez.

Az ilyen anyagok biztonságos célba juttatására több megoldás terjedt el. A nálunk megvalósított Filesender alkalmazás gyakorlatilag úgy működik, hogy feltöltjük egy webhelyre az elküldeni kívánt állományt, és a címzettnek e-mailben csak ennek a webhelynek a címét küldjük el. Kötelező beállítanunk egy jeligét (jelszót) az állományunkhoz, amit a rendszer kérni fog a letöltés megkezdéséhez. Megadhatjuk az érvényességi időt is, ami után automatikusan törlődik a rendszerből az általunk feltöltött anyag.

A megoldás előnyei a következőek:

  • nem terheljük feleslegesen a levelező rendszert (pl. a címzett mobil eszközének sem kell letöltenie a teljes állományt, csak a linket, ahonnan majd később letöltheti az állományt)
  • a lejárati idő miatt nem maradnak a szerveren a már feleslegessé vált állományok
  • a jeligének köszönhetően csak az fér hozzá az állományunkhoz, akinek azt megadtuk - ha valaki véletlenül ráakadna a linkre, akkor sem fogja tudni megnyitni
  • egy számláló mutatja, hogy hányszor töltötték le az állományt, így nyomon követhetjük, hogy megnézte-e egyáltalán a címzett amit küldtünk neki