Wi-Fi (eduroam)

Adatgazda Üzemeltetési rendszergazda Szabályzat Jogosultság szabályzat Jogosultság igénylés
Gál György Cseh Vendel
PDF
PDF
DOC

Az eduroam - education roaming - egy globális, bizalmi alapon szerveződő intézményi szövetség (föderáció), amely az akadémiai közösség (felsőoktatási intézmények hallgatói, munkavállalói, valamint kutatóintézetek és közgyűjtemények dolgozói) számára teszi lehetővé az internethez való hozzáférést saját intézményükön kívül is, világszerte az eduroam tagintézményekben. A hozzáférés ellenőrzése az anyaintézménynél történik, az eduroam együttműködés során kialakított RADIUS hierarchia segítségével. A csatlakozást Magyarországon a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztés (NIIF) szolgáltatja és már számos intézményben elérhető (ezen intézmények listája megtekinthető itt). A résztvevők teljes listája és az európai hierarchiával kapcsolatos további információk a www.eduroam.org oldalon találhatóak.

Az eduroam szolgáltatás igénybevétele során alapelv, hogy a vendég felhasználókra egyaránt vonatkoznak saját intézményük és vendéglátó intézményük szabályzatai is – ezeket a felhasználóknak kötelességük megismerni és betartani. Ugyanakkor a NIIF tagintézmények eduroam felhasználóira kötelező érvénnyel vonatkozik a NIIF eduroam szabályzat is.

A MATE minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatója, valamint aktív közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező munkavállalója jogosult a szolgáltatás elérésére.

eduroam a MATE területén

eduroam szolgáltatás elérhető a MATE alábbi telephelyein:

  • Budai Campus, (1118 Budapest, Villányi út 29-43)
  • Georgikon Campus, ( 8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16. )
  • Szent István Campus (2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.)
  • Károly Róbert Campus (3200 Gyöngyös, Mátrai út 36.)
  • Kaposvári Campus (7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.)

Kapcsolódás az eduroam hálózathoz

Bejelentkezni a MATE azonosítóval és a hozzá tartozó jelszóval lehet, a következő szintaktika szerint: xxxx@uni-mate.hu. Munkavállalók esetében ez a 3 betűből és 4 számból álló MATE azonosító (pl.: Tes0000@uni-mate.hu) míg hallgatóknál a Neptun azonosító (pl.: neptunkod@uni-mate.hu).