Mobil telefónia

Navigációs menü

Mobil telefónia

Az Informatikai Igazgatóság az egyetemi mobil telefonflotta kezelésével kapcsolatban az alábbi ügyintézési és adminisztratív feladatokat látja el:

 • új előfizetések intézése
 • számhordozás kezelése
 • készülék beszerzés
 • szolgáltatás lemondás
 • szolgáltatás felfüggesztés

A szolgáltatás előnyei:

 • a flotta tagjai ingyen hívják egymást
 • kedvezményes percdíjak

 

Egyetemi költségviseléssel működö mobil előfizetés igényléséhez a Telefónia szabályzat 3/2020. (X.12.) számú kancellári utasításban lévő 1-es és/vagy 2-es melléklet kitöltése szükséges.

Tájékoztató az egyetemi mobiltelefon flottában lévő előfizetésekkel kapcsolatban

A Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. DKÜ) által lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként 2021. február 5-től új mobiltelefonos keretszerződés lépett hatályba.
Az új szerződésben lévő díjcsomagok részben térnek el az előző szerződésben szereplőktől.
A régi és új szerződések közötti automatikus áthordozás az elmúlt évben megtörtént. Ezen időszak gyakorlati tapasztalatai alapján szeretnénk tájékoztatni a mobiltelefon flotta felhasználóinkat, hogy mire érdemes figyelni az egyes területeken.

A régi KEF-ben „Alap” illetve „Emelt” kategóriába sorolt beszédet és adatot is tartalmazó előfizetéseket az új DKÜ-s keretmegállapodásban VIP-nek nevezett díjcsomagra váltottuk.
Ennek havi előfizetési díja: bruttó 1878 Ft.

Tartalma:
Belföldön korlátlan beszélgetés, és SMS küldés bármely szolgáltató irányába, valamint korlátlan net használat.
EU-n belül a beszéd roaming korlátlan, a net roaming maximum 20 GB.
A nemzetközi irányba, így az EU-ba is menő hívások díja a szolgáltatói ÁSZF-ben szereplő díjakból 80%-os kedvezménnyel számolódik.

A régi KEF-ben meglévő „Adat” előfizetések Alap díjcsomagba kerültek.
Ennek havi előfizetési díja: bruttó 145,8 Ft.
Ez a csomag 1 GB net használatot tartalmaz, a további adatforgalom díja: 31.5 Ft GB.

Azoknál a felhasználóinknál, akik 60 GB felett forgalmaztak érdemesebb volt átváltani a VIP csomagra, amit megtettünk.

Az új DKÜ-s keretmegállapodásban egyik díjcsomagban sincs lehetőség az előfizetés használatával, mobillal történő parkolásra és a mobil vásárlásra, valamint digitális tartalom vásárlásra.

EU díjzónába tartozó országok:
https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/nemzetkozi-roaming/roaming
Az EU-s országokba történő telefonálás, EU roaming helyzetben, az EU-ba és Magyarországra indított hívások plusz költséget nem generálnak.

Az EU-ba és egyéb országokba kezdeményezett nemzetközi beszéd hívásokra és SMS küldésre a szolgáltatói ASZF-ben szereplő díjakból 80%-os kedvezményt kapunk. Ennek ellenére ez is jelentős túlforgalmazásokat tud eredményezni, amit minden esetben a dolgozóra terhel az Egyetem.

Az EU-n kívüli adatforgalmat az 50 Eurós korlátozás szabályozza.
Amennyiben ez kevés, a 61 országban használható VilágNET 2 GB szolgáltatást lehet igénybe venni:
https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/mobilinternet/kulfoldon/nem-eu-ban/vilag-net-2gb

Azokban az országokban, ahol a VilágNET 2GB szolgáltatás nem elérhető, csak az 50 Eurós korlátig lehet használni az adatforgalmat.

Az EU-n kívüli MobilNet használat nehézkes, országonként jelentős eltéréseket tartalmaz és a kedvezmények ellenére is NAGYON KÖLTSÉGES!

Javasoljuk a helyi szolgáltatóknál az adott országban megvásárolható adat-előfizetéseket használni, illetve elsődlegesen célszerű a helyi WI-FI hálózatokat igénybe venni.

Amennyiben további kérdések merülnek fel az előfizetésekkel kapcsolatban, azt küldjék meg a helpdesk@uni-mate.hu-ra.

Külföldön nem tud telefonálni/internetezni

 • Határátlépéskor hagyd bekapcsolva a telefonod! 
 • Havi díjas előfizetésen nem kell aktiválnod a roamingot, mert az automatikus. 
 • Ellenőrizd a hívott szám formátumát! A helyes formátum +36 30 123 4567 (Ha 06 30 123 4567 formátumban van elmentve a hívószám, nem tudsz külföldről hívást indítani!).
 • Állítsd át az automatikus hálózatválasztást manuálisra! (A 4G roaming partnereket ide kattintva, az egyéb partnereket pedig itt (havi díjas) és itt (Domino) találod meg.) 
 • Ellenőrizd, engedélyezve van-e a készülékeden az adatroaming? Ha segítségre van szükséged, ide kattintva válaszd ki a készüléked, majd az Internet és hálózat/Adatroaming bekapcsolás menüpontot. 
 • Indítsd újra a készüléked! Sokszor ez is megoldja a problémát 😉.
 • Ha EU-n kívül utazol, havi díjasként és Dominósként is a Világ NET 2GB opciót választhatod. 

A Telekom alábbi oldalán bővebben is olvasható néhány tanács arra az esetre, ha nem működne a telefon vagy internet szolgáltatás:

https://www.telekom.hu/lakossagi/ugyintezes/gyakori-kerdesek/3712/kulfoldon_vagyok__de_nem_tudok_telefonalni_internetezni__mit_tegyek_

A MATE DKÜ előfizetések havidíjas előfizetések, az előfizetéseken engedélyezve van a „Kimenő hívás roaming során” opció. Az EU-n belüli ExtraNet opció lakossági csomagokhoz rendelhető, a MATE DKÜ-s csomaghoz nem elérhető.

A MATE munkatársai elektronikus számláikat a Mobil Telefon Flotta Nyílvántartó és Lekérdező Rendszeren keresztül érhetik el.

Helpdesk

Hibabejelentés: helpdesk@uni-mate.hu vagy az alábbi oldalon.