Wi-Fi beállítása

Menü megjelenítése

Wi-Fi

Utolsó frissítés: 2023 május 18.

A MATE hallgatói és munkavállalói aktív jogviszonyuk ideje alatt használhatják az eduroam wi-fi szolgáltatást. Bejelentkezni a MATE azonosítóval és a hozzá tartozó jelszóval lehet, a következő szintaktika szerint: xxxx@uni-mate.hu. Munkavállalók esetében ez 3 betűből és 4 számból áll (pl.: Tes0000@uni-mate.hu) míg hallgatóknál a Neptun kóddal egyezik meg (pl.: neptunkod@uni-mate.hu). Lejárt jelszó esetén a JoKeR oldalon módosítsa jelszavát. Amennyiben még nem aktiválta fiókját, a JoKeR leírás nyújt segítséget.

Beállítási útmutatók

Android | Windows 10 | macOS | iPhone

Mi az eduroam?

Az eduroam - education roaming - egy globális, bizalmi alapon szerveződő intézményi szövetség (föderáció), amely az akadémiai közösség (felsőoktatási intézmények hallgatói, munkavállalói, valamint kutatóintézetek és közgyűjtemények dolgozói) számára teszi lehetővé az internethez való hozzáférést saját intézményükön kívül is, világszerte az eduroam tagintézményekben. A hozzáférés ellenőrzése az anyaintézménynél történik, az eduroam együttműködés során kialakított RADIUS hierarchia segítségével. A csatlakozást Magyarországon a KIFÜ Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztés (KIFÜ) szolgáltatja és már számos intézményben elérhető (ezen intézmények listája megtekinthető itt). A résztvevők teljes listája és az európai hierarchiával kapcsolatos további információk a www.eduroam.org oldalon találhatóak.

Az eduroam szolgáltatás igénybevétele során alapelv, hogy a vendég felhasználókra egyaránt vonatkoznak saját intézményük és vendéglátó intézményük szabályzatai is – ezeket a felhasználóknak kötelességük megismerni és betartani. Ugyanakkor a KIFÜ tagintézmények eduroam felhasználóira kötelező érvénnyel vonatkozik a KIFÜ eduroam szabályzat is.

Az eduroam szolgáltatás beállításához a CAT (Configuration Assistant Tool) is használható. Az eszköz letölthető a cat.eduroam.org oldalról.

Helpdesk

Hibabejelentés: helpdesk@uni-mate.hu vagy az alábbi oldalon.